OM KRINOLIN

Vi vill närma oss kammarmusikens ursprung - en intim konsertupplevelse där publik och artister kommer varandra nära. Syftet med Klubb Krinolin är att skapa ett nytt rum och ett nytt sammanhang för klassisk musik. En miljö som skalar bort gamla föreställningar om hur en klassisk konsert ska gå till och där alla kan känna sig välkomna, bekväma och betagna av kammarmusik. Vårt mål är att nå ut till en bredare och framförallt yngre publik än den man i regel möter på konsert- och operahusen idag. På så sätt säkrar vi tillväxten för den klassiska kammarmusikens framtid, och erbjuder ett alternativ för den vana konsertbesökaren att uppleva kammarmusik.

FRÅN DÅ TILL NU

VAD HÄNDE SEN?

Sedan premiären 2012 har Krinolin arrangerat totalt 80 kammarmusikkonserter med ensembler som Vertavokvartetten, MalleusIncus,  Erlendis Quartet och Messiaen Quartet Copenhagen och många, många fler! 

Fokuset har alltid varit att nå en ung publik och att göra kammarmusik tillgängligt för alla! 


Konceptet har uppmärksammats på många sätt, bland annat i maj 2015 då tidsskriften Opus gjorde ett reportage om ”Klassiska klubbar” där skånska Klubb Krinolin fanns representerad som Sveriges motsvarighet till Deutsche Grammophones internationella ”Yellow Lounge”. 2018 fick vi förfrågan om att stötta en nystartad klubb för kammarmusik i Göteborg, i december 2019 publicerades ett hyllande reportage om Klubb Krinolin i tidskriften Gitarr & Luta efter att den världsturnerande gitarrkvartetten Erlendis haft sin Sverigepremiär hos oss och i november 2021 publicerades ett uppmärksammat reportage om Krinolin i Kammarmusikförbundets tidskrift.

KRINOLINS FRAMTID 

Klubb Krinolin finns och verkar alltjämt för att unga människor i och runt Malmö ska kunna ta del av klassisk musik på hög nivå, men i en mer avslappnad och informell miljö än den gemene scenen för klassisk musik. Vår vision för kommande säsonger är att hitta fler spännande samarbeten och vägar framåt för att hålla kammarmusiken aktuell i Malmö. 

SÅ BÖRJADE DET...

Klubb Krinolin grundades 2011 av violinisterna Annasara Lundgren och Rebecka Lassbo. Deras idé var att kombinera klassisk musik med stämningen på en jazzklubb. Och vilken succé det blev! Till den första konserten, 19 januari 2012, kom det drygt 200 personer för att höra The Danish String Quartet på Grand Malmö. 

KRINOLIN IDAG

Idag produceras konserterna på Krinolin av   gitarristen Moa Nissfolk och flöjtisten Thea Lundbäck. 


Styrelsen består av: 

Thea Lundbäck - ordförande och producent

Moa Nissfolk - kassör och producent 

Jacob Aurell - ledamot 

Love Becker - valberedning 

Malin Johnsson - valberedning 

Alvi Joensen - revisor 

Ellen Löfgren - revisor